Qui som

El Santuari de Núria és un dels més antics de la mediterrània. Segons les llegendes i la tradició, Sant Gil, nascut a Atenes, essent ermità a Núria entre els anys 701 i 703, esculpí amb fusta dels arbres de Núria la imatge de la Mare de Déu amb el nen Jesús, i forjà l’olla, campana i creu, amb minerals de ferro procedent de les mines i de les fargues de la Vall de Queralbs.

Al Santuari de Santa Maria de Núria trobem ja establerta la Confraria al segle XII, no sabem quan es fundà, però si que el Pontífex Alexandre III la va reconèixer al 1162.

A l’article 6è de els estatuts consta: “Com sigui que la Lliga és considerada hereva i guardiana de l’esperit de la secular Confraria de la Mare de Déu de Núria, els seus membres tindran l’honor d’inscriure-s’hi.”

Estatuts i reglament – Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Núria

El dia 23 de setembre de 2014, el Papa Francesc concedí el títol de Basílica menor al Santuari de la Mare de Déu de Núria, Patrona de la Diòcesi d’Urgell i dels esquiadors.

Una mica d’història…

Ramon BassolsEl Dr. Ramon Bassols i Genís, metge i devot nurienc, va tenir un destacat paper en la creació dels Amics de Núria, a mitjan anys cinquanta, format a partir d’un grup de famílies que coincidien fent estades a Núria i que l’any 1958 s’agruparen entorn de la parròquia de Núria a Barcelona.

2L’any següent, el 1959 veient engrandir-se el grup, es constituïren en Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Núria amb seu al Santuari i secretaria a Barcelona. Fins avui els Amics de Núria col·laboren en el sosteniment i la millora del Santuari.


Bulletí dels Amics de Núria

Periòdicament, Amics de Núria envia als seus socis i simpatitzants un butlletí amb les darreres novetats de l’associació i del Santuari per tal de mantenir informats als afiliats. Llegeix aquí el darrer número.

A %d bloguers els agrada això: