Pelegrinatges

Els Amics de Núria i el Papa Francesc
en la missió evangelitzadora dels Santuaris.

Extret de la Carta Apostòlica del Papa Francesc “Sanctuarium in Ecclesia”, de 01-04-2017:

  • 1. “El Santuari té en l’Església un gran valor simbòlic, i fer-se pelegrins és una verdadera professió de fe”. “La pietat popular troba en el Santuari un lloc privilegiat on expressar la bella tradició d’oració, de devoció i de confiança en la misericòrdia de Déu.”
  • 2. “Aquí s’experimenta profundament la proximitat de Déu, la tendresa de la Verge Maria i la companyia dels Sants: Una experiència de verdadera espiritualitat que no pot ser devaluada, so pena de mortificar l’acció de l’Esperit Sant i la vida de la Gràcia”.
    “Molts Santuaris han estat sentits com a part de la vida de les persones, de les famílies i de les comunitats, fins al punt que s’han identificat amb generacions senceres, fins a incidir en la història d’algunes nacions”.
    “La gran afluència de pelegrins, i la bellesa natural d’aquests llocs demostren que els Santuaris en la varietat de les seves formes, expressen una oportunitat insubstituïble per a l’evangelització en el nostre temps”
  • 3. “…per trobar un moment de descans, de silenci i de contemplació en mig de la vida…” “….Un refugi per tornar a descobrir-se i recuperar les forces necessàries per a la conversió”. “Caminar cap al Santuari i participar en l’espiritualitat que expressen aquests llocs són un acte d’evangelització que mereix ser valorat pel seu intens valor pastoral”.
  • 4. “Mitjançant l’espiritualitat de cada Santuari, els pelegrins són portats amb la pedagogia de l’evangelització a un compromís cada cop més responsable, tant en la seva formació cristiana, com en el testimoni de caritat que es deriva d’ella. El Santuari contribueix a l’esforç catequètic de la comunitat cristiana.”
  • 5. “A la llum d’aquestes consideracions, és evident que els Santuaris estan cridats a desenvolupar un paper en la nova evangelització de la societat actual i que l’Església està cridada a valorar pastoralment les raons del cor que s’expressen mitjançant les peregrinacions als Santuaris”

Núria és un lloc de pelegrinatge concorregut. A gairebé dos mil metres d’altura, ofereix no només un recer natural entre grans cims, sinó també el recer espiritual d’un santuari marià d’arrels i tradicions antigues. Espai idoni per organitzar recessos i dies de meditació i pregària. De la web amicsdenuria.cat, Mn. Joan Perera, Capellà Custodi del Santuari.

“L’educador posa un rostre als valors que pretén acostar i això demana coherència en la vida, coherència entre el que diu i el que fa. L’educador estima, desenvolupa una acció educativa basada en l’amor….”. . Contemplar els fets de cada dia. Claret Editorial. 2014. Enric Puig Jofra, SJ. Secretari general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya.

——————————————————————

Camí  de Montserrat a Núria

Des de fa 18 anys es fa la peregrinació.

Visiteu la Web www.camimontserratnuria.com

——————————————————————

Algunes pregàries recomenades als pelegrins

VISITA ESPIRITUAL A LA MARE DE DÉU DE NÚRIA

…recorda’t de la terra i de la llar, del teu parentiu i del veïnatge, dels amics i dels enemics, dels passats i dels qui vindran, de la urbs i de la ruralia, de tots els estaments que formen el teu poble, de les seves qualitats i dels seus perills i tares; i, de cor a cor, en col·loqui filial de compenetració plena, digues a la celestial Mare les següents salutacions i deprecacions:

I.- VERGE DE NÚRIA, que acompanyàreu el servent vostre Sant Gil a aquesta terra aspra, familiaritzada amb la tempesta, a evangelitzar en la vera fe de la divinitat del Crist els pastors de la Catalunya  pirenaica, en temps de perversió i de persecució arriana; doneu als vostres fidels catalans una fe viva i ferma, que els faci cristianament heroics en superar per llur religió tota mena de contradiccions i obstacles. Déu vos salve…

II.- VERGE DE NÚRIA, que amagada en la balma tres-cents anys per supemal instint moguéreu el vostre servent Amadeu a bastir-vos la capella on volíeu ésser, amb el vostre Fill, venerada; moveu els cors dels vostres catalans a fer-se tots temple digne de la devoció i de la glòria i lloança del vostre Fill Santíssim. Déu vos salve…

III.- VERGE DE NÚRIA, voltada de fonts d’aigua pura, fresca i sanitosa; feu que de les deus de la divina gràcia, que en Vos ha dipositat el vostre Fill, siguin sempre amarades les ànimes de tots els vostres catalans, talment que cap al·licient de terrenals plaers ni interessos mai no pugui seduir-les. Déu vos salve…

IV.- VERGE DE NÚRIA, lliri de neu de la vostra closa vall, ideal perfectíssim de netedat i puresa, feu purs els cors dels vostres fidels  catalans, castes les catalanes llars, neta de tota blasfèmia i grolleria la catalana parla, afranquits de tota sutzura els nostres costums. Déu vos salve…

V.-  VERGE DE NÚRIA,  que a gran altura sojorneu en la solitud augusta i en la pau sobirana d’una vall tancada a la terra i de bat a bat oberta a la llum del cel; doneu als vostres devots catalans que, enlaire els cors, sàpiguen sempre retrobar la solitud pacificadora de l’esperit enmig del tràfec neguitós del viure d’ara, i que mai no se’ls amagui la llum guiadora de la cristiana veritat en les hores difícils de llur vida individual o col·lectiva. Déu vos salve…

VI.- VERGE DE NÚRIA, flor d’humilitat, que passeu tota la hivernada coberta de neu, per a reaparèixer més atractívola a les multituds cansades cada primavera; feu ben humils els vostres catalans, perquè de tot hivern atuïdor ressorgeixin més coratjosos, ardits i magnànims per al compliment esforçat de llurs deures. Déu vos salve…

VII. VERGE DE NÚRIA, que en la balma santa fóreu trobada amb l’olla, campana i creu, féu que mai no manqui als vostres fidels catalans el sòlid nodriment corporal i espiritual, la docilitat a la veu de Déu i aquella amor de caritat generosa que fa dolç i plaent el treball i el sacrifici. Déu vos salve…

VIII. VERGE DE NÚRIA, Mare de fecunditat de les generacions que ens precediren; feu la família catalana rica de totes les petites virtuts que són l’encís de la cristiana llar i defenseu-la de tots el enemics que pugnen per dissoldre-la. Déu vos salve…

  1. VERGE DE LES SET VALLS DE NÚRIA, que ajunteu a recer del vostre clos protector germans de totes les contrades d’Espanya i França; doneu als vostres fidels els set dons de saviesa, enteniment, consell, fortalesa, ciència, pietat i temor de Déu, perquè, guiats i empesos per l’Esperit diví, arribin a ésser un gran poble cristià. Déu vos salve…

Pregueu per nosaltres, Santa Mare de Déu.  Perquè ens fem dignes de les promeses de Crist.

ORACIÓ:

Concediu, us supliquem, Senyor, als servents vostres que puguin fruir perpètua sanitat de l’ànima i del cos, i per la gloriosa intercessió de la benaurada Verge Maria es vegin ara lliures de tristesa i després siguin complits d’eterna alegria. Pel Crist Senyor Nostre. Amén.

(Text del Dr. Josep Mª. Llobera i Tomàs – Canonge de la Seu de Barcelona).

——————————————————————

Projecte LLar Amadeu, del Santuari de Nùria

La “Llar Amadeu” al servei de la pastoral juvenil i del pelegrí
Expliquem la història d’Amadeu perquè entenguem els motius que han portat el nostre consiliari a anomenar “Llar Amadeu” un futur espai al servei de la pastoral juvenil i del pelegrí. Els Amics de Núria anem col·laborant en aquesta obra.

Vidriera Amadeu

Qui era Amadeu?
Amadeu era de Dalmàcia (actualment dins l’estat de Croàcia). En somnis, Déu li digué que havia d’anar en un indret del Pirineu, als ports de Núria, on veuria un pla entre dos rius, amb una pedra blanca. Allí havia de construir una capella dedicada a la Mare de Déu. Ell, dubtant d’aquesta veu, ho consultà al seu bisbe, el qual li proposà de fer uns dies de dejuni i pregària per tal d’aclarir l’origen d’aquest somni, i li assegurà que ell mateix, el bisbe, també faria dejunis. Quan Amadeu, al cap de set dies, retornà al bisbe, aquest l’apressà a marxar de seguida per complir el manament del somni, car ell mateix havia rebut el missatge tot dormint.

Amadeu arribà a Núria cap al 1072, i hi trobà els pastors, que conservaven la memòria de Sant Gil, i que li parlaren de la Imatge que Gil va fer i que va deixar amagada juntament amb la Creu, la Campana i l’Olla. Amadeu, que era constructor, marcà els límits del nou edifici i, ajudat pels pastors, construí la humil capella que hauria d’acollir la Mare de Déu de Núria.

Amadeu, un cop feta la capella, marxà. Al cap d’uns tres anys dos pastors trobaren la cova tapiada on Gil amagà la Imatge i els tres sagrats objectes. Fou gràcies a un bou que insistentment gratava un determinat lloc. A partir de la troballa, començà la devoció a la Mare de Déu de Núria a la capella d’Amadeu, on van dipositar la Imatge amb la Campana, la Creu i l’Olla. La primera missa hi va tenir lloc el 8 de setembre de 1079, presidida pel rector de Queralbs.

Damunt del pla de Núria, a l’anomenat Bosc de Sant Gil, hi ha dues cavitats conegudes com a Cova de Sant Gil i Cova d’Amadeu on la tradició diu que van viure-hi.

Amadeu és venerat popularment a Núria; sense haver estat beatificat, rep la consideració de servent de Déu, amb la qual apareix als goigs en honor seu.

Es poden fer donatius (desgraven) al Santuari de Núria indicant “Llar Amadeu”
al compte corrent:
Caixabank : ES80 2100 8108 0323 0005 8976

——————————————————————

Principals festivitats al Santuari

Setmana Santa i Pasqua

Pasqua de Pentecosta

28-29 de juny, Festivitat de Sant Pere i Sant Pau

15 d’Agost, Assumpció de la mare de Déu

1 de Setembre, Festivitat de Sant Gil

8 de Setembre, Festivitat de La Mare de Déu de Núria

Festes de Nadal