Llibres i DVDs

―NOVETAT SANT JORDI 2021―
Sant Gil a Núria. Poemes i comentaris,
de Joan Perera i Faura

Ha aparegut un llibre dedicat a sant Gil, fundador de Núria.
Es tracta d’un poemari comentat, prologat per David Jou, i amb il·lustracions d’Elisenda Rué.
L’autor, Mn. Joan, ermità de Núria, ha volgut divulgar els valors espirituals i naturals d’aquest santuari d’alta muntanya, centrant-se en la llegenda i la tradició al voltant de Gil, que hi va iniciar la devoció a la Mare de Déu.

portada_llibre

PER A REBRE’L, ADRECEU-VOS A:

-MAIL:           jnpefa@gmail.com
-WAHTSAPP:            676 07 56 01
-TELÈFON:    676 07 56 01

Ha estat publicat un breu poemari sobre sant Gil. El seu autor i editor, Mn. Joan, l’ha escrit de Núria estant. Com ell mateix explica, s’ha inspirat en «la solitud extrema» de Núria durant el confinament general de la primavera del 2020 a causa del covid-19; una solitud semblant a la que devia trobar Gil en venir a aquestes valls.

L’autor ens ofereix un conjunt de trenta sonets frescos i profunds, repartits en vuit breus capítols que volen recrear ―basant-se en la llegenda i en les poques coses que se saben del sant― el camí vital de Gil des de la seva Atenes natal fins a Sant Geli (Provença), on fundà un monestir. Perera, però, se centra en el pas de Gil per Núria, en el tracte amb els pastors, en la inspirada fabricació de la imatge de la Mare de Déu juntament amb la campana, la creu i l’olla, en la persecució de què fou objecte i la consegüent fugida, etc.

A més, Perera es recrea també en la bellesa natural de Núria, en els seus animals, boscos, vegetació i rius. I dedica uns quants sonets finals a parlar de Núria avui.

Posant-se a la pell de possibles lectors que no coneixen Núria, l’autor acompanya cada sonet d’un comentari il·lustratiu, que tant serveix per a situar-lo en la geografia i en fragments de la Bíblia com també en la història i en la naturalesa vibrant de les «set valls» de Núria. Uns delicats dibuixos d’Elisenda Rué acompanyen cada poema del llibre.

Felicitem, doncs, Joan Perera, per aquest compartir amb els lectors la percepció que té de sant Gil, fruit del seu servei al santuari durant quinze anys. És una bona aportació a l’espiritualitat nurienca, omplint de ben segur un cert buit. Les tradicions necessiten, si volen mantenir-se vives i enceses, ser alimentades per les successives generacions. I en aquest foc nurienc, el llibret hi afegeix nous tions.

David Jou, autor del pròleg, ens n’ofereix aquest resum: «Una teologia de la creació, una antropologia del compromís, una contemplació del misteri, un arrelament de la fe en el poble i una celebració de l’art són els fils que teixeixen l’alegria i la força d’aquest joc verbal ben treballat, d’espiritualitat entre franciscana i benedictina, vibrant de proximitat al paisatge i delerós d’apropament a la gent.»

Ramon Sangles (dins «Flordeneu», revista dels Amics de Núria, núm. 4)

Arxiu del Amics de Núria

Al Santuari de la Mare de Déu de Núria hi ha un armari dels Amics de Núria on es guarda tota la documentació de la Lliga Espitirual de la Mare de Déu de Núria ( llibres, revistes, fotografies i altres escrits ).

Aquest arxiu el poden consultar els socis dels amics de Núria

Relació de Llibres i DVDs disponibles a les llibreries

DVDs

Núria i la Mare de Déu
(Editorial Claret)

Música a l’entorn de la Mare de Déu de Núria
Capella de Música de Santa Maria de Mollet del Vallès
(Edicions Albert Moraleda, S.L.)

L’Exili de la Marededéu de Núria
(Manuel Castellet)

Llibres

 Vall de Núria
(Miquel Sitjar i Serra)
(Farell editors)

Núria abans del cremallera
(Miquel Sitjar i Serra)
(Farell editors)

 Llegendes i creences de vall de Núria i vall de Ribes
(Miquel Sitjar i Serra,
(Jordi Mascarella i Rovira)
(Farell editors)

L’exili de la Mare de Déu
(Manuel Castellet)

Poesia

Núria: Ofrena lírica
(Mn. Manuel Pal)
(Publicacions del Bisbat d’Urgell)

Vall de Núria: Paisatges i poetes
Miquel Sitjar i Serra
(Farell editors)

Llibres per a infants

He pujat a Núria
(Montserrat Martínez D.
Il·lustracions Glória Fort)
(Publicacions Abadia de Montserrat)

Petita història de Núria
(Il·lustracions Pilarín Bayés)

A %d bloguers els agrada això: