Esquí

L’esport, la neu i el Santuari són una experiència a Núria.

A l’any 1932 es va fundar El Club Alpí Núria que va ser el club pioner de l’esquí i dels esports d’hivern a Catalunya i Espanya.

A l’any 1933 va promoure la fundació de la Federació Catalana d’Esquí i formà part de la Junta Directiva.

Esqui a NuriaDurant els anys 40 i 50 va ser el club precursor de la competicions internacionals d’esports d’hivern a Espanya. En aquells moments, el club comptava amb un important equip d’esquí alpí i també d’hoquei sobre gel. Els seus esquiadors participaren als jocs olímpics de Saint-Moritz el 1948

Amb els anys, el club va estendre la seva activitat a les estacions d’esquí de; Masella, a la Cerdanya espanyola, i Pas de la Casa (Grandvalira), a Andorra, canviant el nom per CANMC, Club Alpí Núria Masella Cerdanya.

ORACIÓ DELS ESQUIADORS

Mare de Déu de Núria, que fa tants segles regneu en aquestes altes valls blanques de neu i contempleu amb mirada de mare totes les terres catalanes, rebeu la nostra ofrena i escolteu la nostra oració.

Som els esquiadors catalans, que atrets per la llum i la puresa de les crestes nevades del Pirineu refem el nostre cos i el nostre esperit en el joc i en la llibertat de l’esquí.

Venim a dir-vos que sou la nostra Patrona. Us demanem la vostra benedicció per les nostres famílies i per les nostres institucions. Augmenteu-nos la fe, conserveu-nos la salut i l’alegria, salveu la puresa de les muntanyes i de la natura, i feu de la nostra Catalunya un país ben unit i estimat per tots els seus fills.

De l’oració dels esquiadors a la seva Patrona, en el 75 aniversari de l’esquí català (1908), Extret del Butlletí Núria núm. 8, del 1983.

L’any 1908, membres del Centre Excursionista de Catalunya, amb Josep Amat, Enric Goig i Albert Santamaria com a responsables de l’expedició, anaren als Rasos de Peguera al mes de desembre i estrenaren uns esquís i unes luges que havien importat de Suïssa l’any abans.

 

A %d bloguers els agrada això: